AtlantikWall.dk

Genveje
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller
    Bunkerinformation    
Antal modeller i alt: 493
Med tegning: 49
Med originaltegning: 156
Sidst opdateret: S449
 Hjem    Nyheder    2. verdenskrig    AtlantikWall    Regelbau    Galleri    Video    Links    Ordliste    Om    Facebook

74 Stützpunkt Batterie Vogelnest

AtlantikWall generelt Generelt   AtlantikWall Danmark Danmark   AtlantikWall forsvarsenheder Forsvarsenheder   Radarsystemer i Danmark Radar   AtlantikWall kyst batterier Batterier
Hjem -> AtlantikWall -> Forsvarsenheder -> Kort -> Stützpunkt Batterie Vogelnest

Generel information om Stützpunkt Batterie Vogelnest.

Da den tyske krigsmarine i 1944 besluttede at bygge et tungt batteri med 4 stk. 38cm kanoner fordelt i to kanonstillinge. Batteriet skulle forsvare Esbjerg fra en evt. invasionsflåde. På det tidspunkt kunne man dog ikke blive enige med hæren, om hvor batteri Vogelnest skulle placeres. Først i Juni blev man dog enige og bestemte at opføre batteriet lidt øst for Blåvand, nærmere betegnet ved Oksby. Derfor gik byggeriet først i gang sidst på sommeren 1944, helt præcist i august.

Hvert kanontårn skulle monteres i en stor bunker med to etager (Regelbau S561). Bunkerne havde 3,5 m tykke vægge og lofter og skulle rumme en mængde granater og krudtladninger til kanonerne samt en maskincentral.
Da kanonbunkerne ikke havde plads til mandskabet, skulle disse bo i mindre bunkere, som efter planen skulle støbes omkring stllingerne.

Planen var at opbevare den resterende ammunition i to store ammunitionsbunkere af typen Regelbau S548. Ildlederen skulle eter planen have været en Regelbau S497 med et højt observationstårn.

Da krigen sluttede i 1945, havde man fået støbt de to kanonbunkere og dele af det ene kanontårn/hus var monteret, men der manglede stadig en del mindre detaljer indvendigt. De dele af bunkerrne, som skulle rumme maskincentralerne, fik man kun støbt fundamenterne til.

Her ses en tegning over hvorledes englænderne i 1945 mente at den 2 etagers S561 bunker med 38 cm tårnet skulle have været indrettet :

Tirpitz 1.
Cartridge transporting equipment (Transportbånd til ladninger)

2.
Fixed loading table (Fast ladebord)

3.
Roller path for projectile (Rullebane til projektiler)

4.
Overhead trolley grab (Loftsmonteret kran)

5.
Overhead trolley grab (Loftsmonteret kran)

Stp. Batterie Vogelnest/Tirpitz


4./M.A.A. 518

Nr. Model Beskrivelse
74401 S561 Doppelgeschützturm für 38cm SKC/34 Geschütz
74403 S561 Doppelgeschützturm für 38cm SKC/34 Geschütz
? S497 Hochleitstand für schwere Batterie
? S548 Munitionsauffüllraum für 38cm Munition (zweistöckig)
? S548 Munitionsauffüllraum für 38cm Munition (zweistöckig)

Blå: Bunkere som var under konstruktion pr. 15/1-1945
Rød: Planlagte bunkere som ikke var påbegyndt pr. 15/1-1945

Galleri

Billeder af bunkerne anno 2010 kan ses i galleriet eller direkte på linket her.

Oversigtskort

For at give et overblik over hvad der er at finde/se i dag, har jeg tilføjet et kort over området. Vær opmærksom på at bunkere som er fjernet efter krigen også er fjernet fra kortet, så du ikke skal lede forgæves.

Navn på enhed
Google Earth
Stützpunkt Batterie Vogelnest

Kommentarer til kortet:
Ingen.

Hvis du finder fejl og/eller mangler på kortet, så sig endelig til, så skal jeg gøre hvad jeg kan for at få dette ajourført.


 
© AtlantikWall.dk
AmazingCounters.com