AtlantikWall.dk

Genveje
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller
 Hjem    Nyheder    2. verdenskrig    AtlantikWall    Regelbau    Galleri    Video    Links    Ordliste    Om    Sďż˝g    Facebook

Forsvarsenheder i Danmark

 Generelt |  Danmark |  Forsvarsenheder |  Radar |  Batterier
Hjem -> AtlantikWall -> Forsvarsenheder

Forsvarsenheder.

Stützpunkt kort map
Klik på kortet for at gå til oversigten over forsvarsenhederne.
Befæstningen i Danmark bestod af en række forsvarsenheder.
Disse enheder blev placeret og planlagt meget systematisk i følge den tyske "Kampfanweisung" fra "Befehlshaber der deutschen truppen in Dänemark".

Indtil 1942 opererede man med tre forskellige typer. I slutningen af 1942 indførte man dog en 4. type samtidig med Atlantikwall terminologien - således at man derefter havde følgende typer:
1. Widerstandsnest - forkortet WN.
2. Stützpunkt - forkortet Stp.
3. Stützpunktgruppe - forkortet StpGr.
4. Verteidigungsbereich - forkortet VB.

Widerstandsnest.

Den mindste selvstændige forsvarsenhed. Normalt var en sådan bemandet af en eller to grupper og tilhørte ofte et større Stützpunkt, Stützpunktgruppe eller Verteidigungsbereich.

Stützpunkt.

En samling af Widerstansnests under fælles kommando. Mandskabet bestod af mindst en deling eller et kompagni. Et Stützpunkt er udstyret med tungt skyts/batterier.

Stützpunktgruppe.

Består af flere Stützpunkte, og er opbygget til at kunne modstå angreb fra alle sider (Rundumverteidigung). Mandskabsstyrken var enten et kompagni eller en hel bataljon. Rent våbenmæssig var en Stützpunktgruppe ofte udstyret med Antiluftskyts, kort- og langdistancve våben. Enhederne i en Stützpunktgruppe kunne være placeret samlet eller spredt over større afstande. Der var eksempler på begge metoder i Danmark.

Verteidigungsbereich.

Den største forsvarsenhed man havde i Danmark. Den var designet til at forsvare vitale områder. Den kunne bestå af flere af ovenstående typer, som ofte var spredt over større områder. Desuden var der også en del større batterier og stillinger.

Nummerering af forsvarsenhederne.

Alle enheder var nummereret fra 1 til 99, dog sprang man en del numre over.

Kort

Jeg har lavet et kort over Danmark med markering af de vigtigste forsvarsenheder. Efterhånden som jeg får fyldt detaljer ind omkring disse vil flere og flere enheder bliver aktive både i oversigten og på det klikbare kort. Derfor er der endnu ikke informationer om ret mange enheder, men de kommer løbende - følg med i nyhederne.
Kortet kan ses her.

Informationsniveau

Først har jeg skrevet lidt generelt om en given enhed i tekst. Herefter har jeg lavet nogle tabeller med informationer om bunkerne i enheden.
Planen er at der også skal være billeder fra stederne, ligesom jeg satser på at kunne få lavet kort over områderne med placering af bunkerne.

I første omgang har jeg valgt ikke at tage informationer med om Feldmässige og verstärkt-feldmässige bunkere. Måske kommer de på senere, men i første omgang koncentrerer jeg mig om Ständige modeller fra Regelbau programmet.
I tabellerne for hver enhed har jeg noteret de enkelte bunkeres Bauwerks nr., modelnr. og modelbeskrivelse.

© AtlantikWall.dk
03/04-2020