AtlantikWall.dk

Genveje
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller
 Hjem    Nyheder    2. verdenskrig    AtlantikWall    Regelbau    Galleri    Video    Links    Ordliste    Om    S�g    Facebook

Rommels 13 dage i Danmark - En dokumentarserie af TV/Midt-Vest

 Generelt |  Bunkerne |  Krigen i Jylland |  Fliegerhorst Grove |  Rommels 13 dage i Danmark
Hjem -> Video -> Rommels 13 dage i Danmark

Rommels 13 dage i Danmark 1-4

Feltmarskal Erwin Rommel
General Erwin Rommel - senere Feltmarskal. Hans fulde navn var Erwin Johannes Eugen Rommel. Han er født 15. november 1891 og begik selvmord efter "opfordring" fra Hitler d. 14. oktober 1944. Foto: Ukendt.
TV MIDTVEST er endnu engang på banen med en dokumentarserie omhandlende krigen.
Denne gang er det Rommels inspektion af atlantvolden i Danmark der er fokus på.

Serien hedder Rommels 13 dage i Danmark og er i 4 afsnit startende fredag d. 14/11 kl 1955 og de efterfølgende 3 fredage -> 21/11, 28/11 og 5/12.
I skrivende stund er det dog kun afsnit 1 der har været vist og dermed kendes offenligt.

Feltmarskal Erwin Rommel, var Hitlers yndlingsgeneral, også kaldet: ”Ørkenræven.” Et tilnavn han fik i krigens start, efter flere sejre over de allieres styrker på slagmarken i Nordafrika. Han blev en af 2. verdenskrigs store militære personligheder. Højt dekoreret og senere udvalgt, som generalen, der skulle forhindre en allieret invasion på det europæiske fastland. Atlantvolden fra Norge til Spanien skulle gøres uindtagelig, lød den personlige ordre fra Hitler.

Rommels første opgave var inspektion af Atlantvolden, på den jyske vestkyst. I 13 dage, fra den 2. december 1943 tog han med sit særtog rundt i Jylland. TV MIDTVEST har dag for dag og time for time, fulgt i Rommels fodspor: Fra starten i det tyske hovedkvarter i Silkeborg, til Esbjerg og Blåvand, hvor han satte gang i byggeriet af Tirpitz stillingen, der skulle have været et af Nordeuropas største kanonanlæg. Videre over Ringkøbing og Holstebro til Lemvig, hvor han besøgte den hemmelige tyske kommandocentral, og spiste frokost på Jespersens Hotel! Herfra videre til de store forsvarsanlæg i Hanstholm, Hirtshals og Frederikshavn.

Før sin hjemrejse, var han på en kort visit med fly fra Grove til Helsingør og København. Her benyttede han, angiveligt lejligheden til at købe julegaver i Magasin, til familien hjemme i Württemberg. 13 dage i december 1943, der vendte op og ned på det tyske krigsberedskab i Vestjylland og for alvor satte skub i et af de største byggeprojekter i Danmarkshistorien.
Mindre end et år senere, fik Rommel den sidste, og ultimative personlige befaling fra Hitler. En befaling, der førte til Rommels dramatiske død, og et af Hitlers mange propagandabedrag, mod det tyske folk.

Herunder kommer der links til de 4 afsnit med korte beskrivelser af hvad de omhandler, når de bliver offentliggjort.
Jeg skal gøre opmærksom på at nedenstående afsnit er underlagt reglerne om ophavsret.

Update 15-2-2016: TV2 har flyttet rundt på deres film! Jeg har nu tilrettet stierne så der er hul igennem igen.

Afsnit 1

I dette afsnit fortælles der lidt om hvem Erwin Rommel var - hans status ved Hitler og hvad hans mission i Danmark var. Han ankommer til hovedkvarteret i Silkeborg og herefter fortsætter turen til Esbjerg.
Se afsnittet her.

Afsnit 2

Der fortælles først om Rommels besøg i Esbjerg, hvor han overværede en øvelse, der skulle simulere en landgang fra de allieredes side. Herefter var det Tirpits stillingen ved Blaavand der stod for tur. Hans vej gik, mandag morgen videre nord på mod lemvig og Thyborøn omnrådet.
Se afsnittet her.

Afsnit 3

Rommel er nu nået til Törring hvor han sætter bl.a. præg på det kommende batteri der, for at bevogte indsejlingen ved fjorden fra Thyborøn. Turen går herefter tibalge til Holstebro, for næste dag at køre videre til Hanstholm via Thisted. Efter den forholdsvise korte inspektion i Hanstholm, fortsætter han langs kysten mod Ålborg og videre mod Frederikshavn hvoir han ankommer ca. kl 22 d. 7 december.
Se afsnittet her.

Afsnit 4

Dette afsnit starter i Frederikshavn d. 8 december kl 08:15 hvor Rommel som noget af det første overværer støbningen af en bunker. Besøget i Frederikshavn tager kun knap 30 min., hvorefter han fortsætter mod Skagen. Også besøget her bliver kort, inden han kører mod støttepunktet i Hirtshals. Efter besigtigelsen i Hirtshals tager han ned langskysten og ender ved Fårup Klit inden han igen sætter kursen mod flyvepladserne i Aalborg.Han krydser midtjylland og kommer til Grove, hvorfra han flyver til København for bl.a. at se Kronborg. Resten omhandler hans sidste tid til han fik et "tilbud" fra Hitler.
Se afsnittet her.
© AtlantikWall.dk
22/07-2023