AtlantikWall.dk

Genveje
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller
 Hjem    Nyheder    2. verdenskrig    AtlantikWall    Regelbau    Galleri    Video    Links    Ordliste    Om    S�g    Facebook

Bunkerne - En serie af TV/Midt-Vest/Mokka

 Generelt |  Bunkerne |  Krigen i Jylland |  Fliegerhorst Grove |  Rommels 13 dage i Danmark
Hjem -> Video -> Bunkerne

Bunkerne 1-9

TV/Midt-Vest lavede en serie om bunkerne på den jyske vestkyst og tiden omkring byggerierne. Serien er på 9 afsnit og blev sendt i de første 3 måneder af 2010 på den lokale station Mokka.

Billede fra Krylen/houvig stillingen
Her ses stranden ved Krylen hvor nogle af optagelserne er lavet. I baggrunden ses Regelbaubunkere - bla. model 501, 636 og 671
Jeg er imponeret over serien. Den fortæller rigtig godt hvordan tingene hang sammen, eller i hvert fald om nogle af tingene. Det er jo umuligt at skildre alle krigsårene i 9 x 30 min. Det de har valgt at tage med er virkelig godt.

De har haft fat i bla. Jens Andersen fra Bunkermuseum Hanstholm, Bent Anthonisen Fra Ringkøbing og flere modstandsfolk som fx Christian Hammer fra Skyum ved Koldby(Mellem Thisted og Hurup). Sagt på en anden måde, de har haft fat i de rigtige personer - dem som har studeret tingene eller haft hænderne i det, da den tid var - tyskere såvel som danskere.
Hvis du ikke har set serien så har du noget til gode!

Herunder er der links til de 9 afsnit med korte beskrivelser af hvad de omhandler.

Filmen Under Sandet fra 2015, har bl.a. brugt informationer fra denne serie. Denne film giver et godt indblik i hvordan minerydningen foregik. Der vil naturligvis altid være afvigelser fra virkeligheden, når det skal passe ind i en film. Se mere om dette i klippet her.

Update 15-2-2016: Alle links er ændret, så de nu bruger TV2 regionernes nye placering og dermed er kvaliteten også blevet forbedret væsenligt. Samtidig er det tilføjet et link til et klip om filmen Under Sandet.

Afsnit 1: Konstruktion

Bunkerne langs Vestkysten blev bygget og finansieret af danskerne. Bunkerbyggeriet skabte et stort byggeboom i Vestjylland og op mod 70.000 danskere arbejdede med byggeriet. Flest i Hanstholm – og Thisted blev derfor kaldt for Danmarks værnemagerby nummer 1.
Se afsnittet her

Afsnit 2: Fjenden Bag Uniformen

Det var reelt kun i det større byer, at det for alvor kom til konfrontationer mellem danskerne og de tyske besættelsesstyrker. På landet – og især langs Vestkysten hvor tyskerne var flest – havde man et afslappet forhold til de menige tyske soldater der heller ikke betragtede Danmark som fjendeland.
Se afsnittet her

Afsnit 3: Bunkernes Børn

250.000 tyske mænd kom under krigen til Danmark - klædt i flotte uniformer. De undgik ikke at imponere de danske kvinder. I knap 6000 dokumenterede tilfælde fik danske kvinder børn med tyske soldater. Vi fortæller historien om to af dem - én fra Hanstholm og én fra Hurup.
Se afsnittet her

Afsnit 4: Festung Hanstholm

Hanstholm Fæstningen blev Nordeuropas største fæstningsværk – med voldsomme konsekvenser for byens beboere. De 465 tyske bygninger – de fleste bygget i metertykt stål og beton – trak tusinder af arbejdere til Hanstholm. Og i begyndelsen af 1943 blev beboerne tvunget ud af byen og de fleste blev genhuset i primitive baraklejre.
Se afsnittet her

Afsnit 5: Skildpaddespionen

En af de mest spektakulære spionhistorier under hele anden verdenskrig udspillede sig iDanmark – i Thyborøn. Skildpaddespionen – alias arkitekten Poul Morel - havde en farlig dobbeltrolle som arkitekt for tyskerne og som spion for de allierede i England.
Se afsnittet her

Afsnit 6: Den Gode Tysker

Under en storm i 2008 blev en uberørt bunker i Houvig ved Søndervig frigjort fra klitterne, og det viste sig at en masse personlige ejendele lå tilbage. Nogle ting tilhørte tyskeren Gerhard Saalfeld, der kom tilbage på rørende visit til sin gamle bunker. Vi fortæller hele i Gerhard Saalfelds krigshistorie.
Se afsnittet her

Afsnit 7: Dødens Forposter

Det kom aldrig til allieret landgang langs den jyske vestkyst. Men bunkerne krævede alligevel sine ofre. 1200 allierede besætningsmedlemmer ligger i dag begravet i Danmark – og op mod 500 blev aldrig fundet. De fleste blev skudt ned af tyske fly – dirigeret af de radaranlæg, der knyttede sig til bunkerne langs vestkysten.
Se afsnittet her

Afsnit 8: Russersoldaterne

Under besættelsen var Danmark besat af 250.000 mænd i tyske uniformer. 25.000 af dem var østeuropæere, der havde fået valget mellem at blive skudt eller at gå i tysk tjeneste. Da krigen var slut opstod der dramatiske scener i Vestjylland, da de skulle sendes tilbage til Stalin i tysk uniform.
Se afsnittet her

Afsnit 9: Den Skjulte Død

Da krigen var slut lå omkring 1,4 millioner miner spredt i Danmark – langt de fleste langs Vestkysten. Under dybt kritisable vilkår blev tyske krigsfanger beordret til på rekordtid at rydde minerne. Men 149 tyskere mistede livet og over 500 blev kvæstet.
Se afsnittet her
© AtlantikWall.dk
05/04-2020