AtlantikWall.dk

Genveje
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller
 Hjem    Nyheder    2. verdenskrig    AtlantikWall    Regelbau    Galleri    Video    Links    Ordliste    Om    S�g    Facebook

Ordliste

Hjem -> Ordliste -> W

Alfabetisksorteret ordliste.

Vælg det bogstav eller tal som ordet starter med:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

0  1  2  3  4  5  6  7  8  9 
Eller søg i ordlisten:

Ordliste - W.

Ord Beskrivelse Mere information
W.B.Wehrmacht Befehlshaber -> Befalingsmand i hæren.
Wasserman radarEn Wassermann radar har en rækkevidde på ca. 300 km. Radaren er udviklet i tyskerne. Selve antennekonstruktionen kunne drejes 360°. Radaren findes i flere udgaver.

Wassermann S - Schwere Ausführung
Wassermann M - Mittlere Ausführung

Introduceret: 1942
Type: Langdistance radar
Frekvens: 120-150 MHz
Puls-bredde: 2-3 μs
Distance: 300 kilometer
Azimuth: 360°
Præcision: ±300m (1000fod)
Effekt: 100kW
WBDWehrmacht Befehlshaber Dänemark.
WBNWehrmacht Befehlshaber Niederland (Friesland - Schelde)
WehrmachtDen tyske Værnemagt.
WeserübungPlanlægningsarbejdet i forbindelse med invasionen af Danmark og Norge begyndte i januar 1940. Operationen fik kodenavnet Weserübung, med invasionen af Danmark kendt som Weserübung Süd (Weser er navnet på en tysk flod og resten kan oversættes med øvelse syd).

1. marts 1940 underskrev Hitler "Weisung Für Fall Weserübung" - Ordren om felttoget mod Norge og Danmark. Nu manglede han kun at fastsætte en dato for planen. D. 2. april blev det så besluttet at det skulle sættes igang 9 april.

Den lille danske hær blev overrumplet af to infanteridivisioner(170. og 198.) og den 11. riffel brigade, der var motoriseret. Landinger skulle finde sted i København, Middelfart, Esbjerg, Tyborøn, Korsør, Gjedser og Nyborg, mens flere tropper ville invadere Jylland på tværs af landegrænsen til Tyskland.

Planen fungerede perfekt. En lille ekspedition af 'kriegsmarinen' anløb Københavns Havn kl 5:00 den 9. april, under ledelse af minelæggeren Danzig. Her landede den tropper. Ålborg flyveplads i den nordlige spids af Danmark blev invaderet af tyske faldskærmstropperne og kl 7:30 landede en infanteribataljon på flyvepladsen. Invasionen på land begyndte kl 04:15. Her var der nogle kampe, men forsvarerne af den danske grænse blev hurtigt overmandet. Yderligere modstand var klart meningsløst, og den danske regering blev tvunget til at gå med til et tysk ultimatum om at standse kampene. Kong Christian beordrede våbenhvile med start kl. 7:20. Danmark var besat af tyskerne indtil slutningen af krigen.

Her er et billede der viser invasionen af Danmark.


Kilde: wikipedia.org
WestWallWestWall (Siegfried-Linie) blev bygget mellem Tyskland og Frankrig i 1938
WFStWehrmacht-FührungsStab.
WiderstandsnestDen mindste forsvars enhed der fandtes. Den bestod af en enkelt enhed styret af en eller to grupper soldater.
I Danmark er der kun to W.N., nemlig i Hvide Sande og i Husby.
WN.Widerstandsnest. Se Widerstandsnest
© AtlantikWall.dk
04/04-2020