AtlantikWall.dk

Genveje
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller
 Hjem    Nyheder    2. verdenskrig    AtlantikWall    Regelbau    Galleri    Video    Links    Ordliste    Om    Søg    Facebook

Regelbau - Heer - Army - Hæren

 Generelt |  Opdeling |  Bunkere i Danmark |  Alle modeller
Hjem -> Regelbau -> Heer

Hærens bunkere

Regelbau 636 i H.K.B. 2./180
Ildlederbunker af typen Regelbau 636 tilhørende Stp. Klitmöller (H.K.B. 2./180).
Det første reelle standardsystem kom med intruktionen af 100 serien i slutningen af 1930erne og var tiltænkt brugt i forbindelse med opbygningen af "Neue Westwall" og "Atlantikwall". Det blev serierne; 100 og 500 begge med "Baustärke" B.

Forskellen på de 2 serier var deres layout.
100 serien var kompakt og opbygget omkring en central korridor eller rum med mulighed for stærk armering med kupler og anden armering.
500 serien var en økonomiudgave som var retangulære pga. komplicerede designs og bestod af sammenkoblede elementer/moduler.

Under konstruktionen af "Atlantikwall" blev der brugt bunkere fra 100 og 500 serien, men der blev kun brugt enkelte modeller. Af 100 serien blev der ligeledes kun opført følgende modeller i Danmark; 110, 117a, 118, 120 og 134. Af 500 serien drejer det sig om modellerne; 501, 502, 504 og 506.

Da der ved start af "Neue Westwall" og "Atlantikwall" ikke var nogle tidssvarende bunkermodeller designede og udgav man i efteråret 1942 en 600 serie. Denne var primært beregnet til kyst artelleri, men nogle af modellerne blev så populære til mandskab og radiobunkere i hele den Atlantiske Vold. Fordi udviklingen modeller i serien gik for langsomt måtte man fx. i Danamrk få designet en specifik observationsbunker model, men denne blev aldrig bygget, da model 613 og 636 kom inden og opfyldte alle behovene.

På et tidspunkt i foråret 1943 hvor økonomien begyndte at være vanskeligheder hos Værnemagten, introducerede man "Kleinstände" bunkere. Det var små og simple modeller med 1,5 m vægge af beton og flere steder med trædøre istedet for stål.

Hæren havde uden tvivl det største udvalg af bunkeremodeller og disse blev da også ofte også brugt af marinen og hæren.

Nogle sætter fejlagtigt et R foran hærens modelnumre, hvilket ikke er korrekt. De skal navngivet kun med modelnummeret.

Hærens bunkere kan inddeles i kategorier/funktioner. Jeg har beholdt navne mv på engelsk, da flere af oversættelserne ikke gavner. Beskrivelserne under hvert punkt er dog oversat til dansk.

Costal Batteries

- Artillery emplacements
- Casemates
- Fire controlposts
- Observation

Static defence bunkers

- Small emplacements for infantry
- Mg bunkers
- Pak bunkers
- Bunker with tank turrets
- Bunker for mortars
- Bunker for M19 "Granatenwerfer"
- Bunker for RAG-38

Support

- Personell bunkers
- Ordonance bunkers
- Communication bunkers
- Command/HQ bunkers
- Others
© AtlantikWall.dk
04/04-2020