AtlantikWall.dk

 HjemHjem    NyhederNyheder    2. verdenskrig2. verdenskrig    AtlantikWallAtlantikWall    RegelbauRegelbau    Bunker galleriGalleri    Video/TVVideo    LinksLinks    GæstebogGæstebog    OrdlisteOrdliste    Om sitetOm    Facebook

Regelbau-information
Antal modeller i alt: 493
Med tegning: 48
Med originaltegning: 152
Sidst opdateret: 605

Annonce - støt sitet!

Kvik-links
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller

Annonce - støt sitet!

Søg på AtlantikWall.dk

Annonce - støt sitet!
 
© AtlantikWall.dk

eniig fiber
AmazingCounters.com

Ordliste

Hjem -> Ordliste -> S

Alfabetisksorteret ordliste.

Vælg det bogstav eller tal som ordet starter med:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  1-9 
Eller søg i ordlisten:
Søg på hele sitet:

Ordliste - S.

Ord Beskrivelse Mere information
S:Kriegsmarinebunker - Tunge Flådebatterier (Schwere Marinebatterien)Klik her
Sabotage:Meningen med sabotagen var at beskadigelse og ødelæggelse af produktion og produktionsmidler, trafikmidler, bygninger m.m. der havde betydning for den tyske besættelsesmagt, samt at genere den tyske krigsmaskine mest muligt. Sabotørerne fik deres sprængstoffer og våben fra England. De blev om natten nedkastet fra fly på bestemte områder. Den 29 august 1943 medvirkede sabotagen til det endelige brud på samarbejdet med besættelsesmagten.
Schalburgtage:Schalburgkorpset, som udførte schalburgtagen, havde navn efter C.F. von Schalburg, og bestod af danske landsforræddere der efter 30. december 1943 optrådte med modsabotage i Danmark. De skulle hovedsageligt ødelægge de steder der ramte Danskerne hårdest. Krigsvigtige industrier var undtaget fra schalburgtage. Meningen var at gøre sabotagen upopulær, men man opnåede kun den modsatte virkning.
Seelöwe:Operation Seelöwe var Nazityskland og Hitlers plan om en invasion af Storbritannien under 2. verdenskrigKlik her
Seerohr:Periskop, som kunne stikkes op gennem en gassikret åbning i
bunkerens loft, så området uden for kunne betragtes.
Sk:Hvis der er tale om bunkere er der tale om betydningen: SonderKonstruktionen - Specielle konstruktioner bygget til specielle behov på stedet.

Er der tale om armering i fx kystatterier vil det se således ud:

Krupp 17cm SK L/40. SK SchnellladeKanonen - hurtigladekanon. L/40 betyder Länge 40 - Kaliberlænge 40.

Krupp 38cm SK C/34. Igen SK SchnellladeKanonen - hurtigladekanon. C/34 Construktionsjahr 34 - Årstallet for designet.
Klik her
Sonderkonstruktion:Sk betegnelsen blev brugt til specielle bunkertyper, der kun skulle bruges et sted, eller til bunkere som have en bestemt andvendelse/indretning, som ikke fandtes andre steder. Fx er "Führer bunkeren" en Sk konstruktion, Der findes bla. Ubåde-, kommando-poster mv. i Sk udgaver. Sk står for det tyske ord "Sonderkonstruktion" - nogle kalder det også for Sonderbau.
Sk bunkere er derfor normalt ikke en del af Regelbauprogrammet, men der kan dog være Regelbaumodeller, der med en lille variation bliver til en Sk model, selvom det oprindeligt var en regelbau...
Spærretid:Indskrænkning i borgernes bevægelsesfrihed. I spærretiden måtte ingen uden speciel tilladelse, færdes ude. Indført fra 19/9-1944 til 15/10-1944.
SS:SS står for Schutzstaffel, dvs. beskyttelsesafdeling og var en frygtet nazistisk sortuniformeret organisation. SS udskildtes i 1925 fra SA (Sturmabteilung) og blev et særligt elitekorps. I 1929 overtog Himmler ledelsen indflydelsen voksede stærkt. Det var SS der oprettede og ledede koncentrationslejrene, den første oprettedes i Dachau, marts 1933. SS stod også for, SD (Sicherheitsdienst), under Heydrich, der overvågede den tyske befolkning. SS stod under 2. verdenskrig for den nazistiske terror i Tyskland og i de tyskbesatte lande, og forsøgte at udrydde jøderne totalt under Adolf. Eichmann. Særlige afdelinger var militærorganisationen Waffen SS, der trådte i funktion 1938, og Gestapo SS, der fra 1944 overtog ledelsen af den militære efterretningstjeneste.
St:Ständig. Nogle bunkere er mærket med St. dette betyder at det er en bunker som er bygget til at blive, dvs at den overholde de regler der er mht baustärke.
Stikker:Dansk landsforrædder der f.eks. for penge angiver en modstandsmand til Gestapo.
Stp.:Stüzpunkt.
Et støttepunkt bestod af en række Widerstandsnester(modstands-bunkere/reder).
Rent mandskabsmæssig var der som minimum én deling eller ét kompagni.
Batterier og kompagnier som lå samlet blev betegnet som Støttepunkter.
StpGr.:Stützpunkt Gruppe.
Var en samling af Stützpunkte som var anlagt til at kunne foresvare sig over for angreb fra lle sider.
Bemandingen bestod af et kompagni eller en bataljon.
I et støttepunkt kunne der være flere af følgende våbentyper: kortdistance våben, antitank, og Antiluftskyts.
Ofte indeholdt et støttepunkt alle tre typer.
Stützpunktartiger Ausbau:Støttepunkt-agtige bebyggelse.
Fra 1942 og frem byggede efter obvenstående princip, dvs. at man byggede bunkerne i mindre lukkede grupper istedet for at lavet en lang 'række' af bunkere langs kysterne